LAMPAAN JA KARITSAN GRILLAUS

Kaupoissa on nyt hyvin tarjolla erilaisia lampaan ja karitsan osia, joten ajattelin tehdä pienin tiivistyksen, miten näitä lihanpaloja voisi esimerkiksi vaikka nyt grillissä valmistaa. Sopisiko tämä nyt tähän kohtaan?

Karitsan ja lampaan eri lihapalojen grillaukseen muutamia pikavinkkejä! Nappaa tästä itsellesi sopivat grillausvinkit miten onnistut parhaiten!

KARE – lihatikkari, kyljykset, ne ihanat tiedäthän! 😍

Karitsan kare on karitsan ulkofile, johon on jätetty kylkiluut kiinni. Eli lihana kyseessä on file, joten se on mureaa ja herkullista oikeastaan teitpä sille mitä vaan. Luullisena saat näyttävän annoksen aikaiseksi teitpä sitten tikkarit yksittäin, pareittain tai kokonaisena kylkirivinä.

Karetta ei tarvitse grillata kuumalla suoralla hiilloksella kuin pari minuuttia per puoli. Eli grillaa karetta kuumalla niin, että saat siihen hyvät pinnat aikaiseksi. Jos haluat varmistella kypsyyttä, niin lihalämpötila voi olla noin 56 astetta. Ja niin kuin maalaisjärkikin sanoo, yksittäinen tikkari tulee paljon nopeammin kuin kokonainen kylkirivi.Karitsan ja lampaan eri lihapalojen grillaukseen muutamia pikavinkkejä! Nappaa tästä itsellesi sopivat grillausvinkit miten onnistut parhaiten!

SISÄFILE

Lampaan tai karitsan sisäfile on varsinaista pikaruokaa! Fileet ovat niin pieniä, että ne kypsyvät nopeasti. Varsinkin karitsan fileet ovat kuin fast foodin prinsessoita – syötävän suloisia, ihania ja jättävät suloisen, kauniin muiston. 😁😆

Fileet grillataan suoralla tulella käännellen niin, että saat siihen hyvät pinnat. Varsinkin karitsanfileen kanssa kannattaa olla nopea, sillä se läpikypsyy nopeasti. Ja filettä ei tarvitse kypsentää kypsäksi asti, vaan nätti rose sisus toimii loistavasti. Sisäfileen voit jättää 52-54 asteiseksi huoletta, nämä palat sulavat suuhun.

PAAHTOPAISTI (kuvassa)

Paahtopaisti on yksi allekirjoittaneet lempipaloista grillissä. Paahtopaistit ovat hyvän kokoisia ns. annospaloja ja niitä grillatessa kerkeää ihan hetken jo istahtaakin grillin ääressä grillin tuoksuja nuuskien. Lämpöinen kevätaurinko, grillin tuoksu ja pieni lasillinen tummaa punaviiniä – voiko elämältä parempaa tähän hetkeen pyytääkään? 😍

Paahtopaistia grillataan ensin suoralla hiilloksella käännellen niin, että siihen saa hyvät paistopinnat aikaiseksi. Sen jälkeen se siirretään epäsuoralle jälkikypsymään. Voit tässä vaiheessa halutessasi laittaa paahtopaistit jo vaikka vuokaan ja folion päälle, niin paistit kypsyvät tasaisesti. Tai sitten vain siirtää suoralta hiillokselta grillin toiseen reunaan. Paahtopaistin sisälömpötila saa olla lopuksi 55-56 astetta, kun otat sen vetäytymään. Tämän kokoinen pala vielä kypsyy pari astetta vetäytyessään.

PAISTI, VIULU, LUULLINEN JA LUUTON

Nyt hieman oijotaan ja tiivistetään, mutta käytännössä paistille on kaksi eri vaihtoehtoa kypsennykselle, joko kypsäksi tai ylikypsäksi. Paistin voit laittaa
grilliin epäsuoralle esimerkiksi 150-175 asteeseen. Jos haluat hieman roseeta, niin grillaa niin kauan, että paistin sisälämpötila on 65-70 astetta, jos haluat kypsempää saa sisälämpötila nousta 75 asteeseen. Ja ylikypsäksi sitten niin kauan, että liha lähes antautuu katseesta, eli tällöin puhutaan jo yli 90 asteesta.

Paistia ja viulua voit ensin grillata (ja antaa halutessasi miksei myös savua) pelkällä ritilällä. Sen jälkeen voit nostaa paistin vuokaan ja lisätä siihen jotain nestettä esimerkiks lihalientä tai vettä ja tummaa olutta. Mukaan voit halutessasi paloitella ronskist myös esimerkiksi juureksia ja toki valkosipulin kynsiä. Laita päälle löyhästi folio ja anna kypsyä grillin lämmössä loppuun.

Tässä siis muutamia vinkkejä ja ajatuksia lampaan ja karitsan valmistukseen. Löytyykö sieltä näitä herkkuja pyhien aikaan ja ajattelitko grillata?

Miltäs kuulostaa? Joko testasit vai ajattelitko kokeilla? Kerro ajatuksesi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa sisäpiirin uutiset!

* pakollinen kenttä