KARITSANPAAHTOPAISTIA JA PINAATTIRIISIÄ KERA ROSMARIINISITRUUNAVOIN
Grillissä paahdettu karitsan paahtopaisti, ihanan suolainen, purtava ja kostea pinaattinen risotto ja suupielestä valuva sitruunainen voisula – voiko parempaa ruokaa tähän hetkeen kuvitellakaan? Vastaan itse itselleni, ei voi. Kokeile tätä reseptiä erityisesti pääsiäisen aikaan.
60 min
4
Ainekset
Rosmariinisitruunavoi
2
oksaa rosmariiniä
1 tl
sitruunankuoriraastetta
75 g
voita
Pinaattirisotto (pinaattiriisi)
2 rkl
öljyä
3 dl
risottoriisiä (tai puuroriisiä)
2 kpl
valkosipulin kynttä
2 dl
kuohuviiniä tai kuivaa siideriä
7 dl+
vettä
1 kpl
kanaliemikuutio
100 g
babypinaattia (tai pakastepinaattia)
1 rkl
sitruunankuoriraastetta
1 rkl
sitruunamehua
25 g
voita
1 dl
parmesaaniraastetta
Karitsan paahtopaistit
4 kpl
karitsan paahtopaisteja
suolaa, pippuri, (valkosipulia)
Ohje
Rosmariinisitruunavoi
Riivi rosmariininlehdet paistinpannulle. Kuullota pienen määrän voita kanssa pannulla. Hienonna rapeat rosmariinit ja sekoita sekaisin pehmeän voin ja sitruunankuoriraasteen kanssa.
Karitsanpaahtopaistit
Kuivaa paahtopaistin pinta ja grillaa kuumalla grillillä kauniit pinnat paisteihin. Voit tehdä saman myös paistinpannulla. Siirrä epäsuoralle lämmölle tai 175 asteiseen uuniin kypsymään, kunnes lihan sisälämpötila on 54-56 astetta. Tähän menee kaikkiaan noin 10-15 minuuttia. Rouhi pintaan suolaa ja pippuria ja anna lihojen rauhassa vetäytyä. Tällä aikaa voit tehdä vaikka risoton.
Pinaattirisotto/pinaattiriisi
Silpi pinaatti pienemmiksi suikaleiksi ja paloiksi. Hienonna valkosipulit valmiiksi ja raasta sitruunankuorta ja purista mehua.
Kuumenna öljy kasarissa ja lisää riisit. Kuullota riisejä kuumassa öljyssä. Lisää valkosipulimurska ja pyöräytä muutaman kerran. Lisää siideri tai kuohuviini ja sekoittele. Lisää kanalientä pikkuhiljaa ja anna riisin kypsyä. Lisää lopuksi pinaatti ja anna kiehahtaa. Viimeiseksi vielä sekaan parmesaani, voi, sitruunamehu ja kuoriraaste. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Vinkki!
Parmesaani ’saostaa’ hieman risottoriisiä, eli elä päästä riisiä liian kuivaksi kun olet lisäämässä parmesaanin. Elä kiehuttele pinaatin lisäämisen jälkeen enää paljoa, koska pinaatti tummuu helposti.
Tykkään itse todella paljon karitsan paahtopaisteista. Ne on sellaisia nättejä ja aika sopivan kokoisia annospaloja. Ja helppo laskea ruokailijoiden mukaan, kuinka monta tarvitaan. Paahtopaistit paistelen melkein kuin vähän paksummat pihvit kamadossa. Tai grillissä ylipäätään. Yksinkertaisimmillaan lämmitän grillin keskilämmölle n. 200-225 asteeseen, laitan hiilloksen toiseen reunaan niin, että saan grilliin vähän niin kuin kaksi eri lämpöaluetta. Tai laitan puolikkaan lämmönjakolevyn kamadoon. Grillaan paahtopaisteja välillä käännellen ensin hiilloksen päällä, että saan hyvän värin ja sen jälkeen siirrän ne grilliin toiseen laitaan loppukypsymään, kunnes sisälämpötila noin 52-54 astetta. Sitten otan ne pois grillistä hetkeksi lepäämään. (Sisälämpötila nousee vielä pari astetta.)
Maustamisessa toimii esim. Poppamiehen SPG loistavasti tai ihan suola ja pippuri. Myös grillauksen loppuvaiheessa voi sivellä valkosipuliöljyllä, missä voi olla valkosipulin lisäksi hakattuja yrttejä esim. timjamia tai rosmariiniä. Riippuen toki makumaailmoista mikä hakee.
Miltäs kuulostaa? Voisiko näistä olla apuja grillaukseen?
Hei! Loistava vastaus: Kiitoksia.
Mulla näköjään menee ’kikkailuksi’ kun ei ole tuommoista puolikasta lämmönjakolevyä 🙁 On vaan sellainen kokonainen.
Tuli vielä hommattua paikallisesta lampaan rosvopaistia. Jos vaan viitsit vastata niin olisin kiitollinen 🙂
Kokemusta ei tosiaan ole näistä 🙁
Eipä hätää vaikka ei puolikasta lämmönjakolevyä olisikaan. Laitat vain hiilet toiseen reunaan, niin tällä ajatuksella pääsee jo pitkälle! Ja toki aina on vaihtoehto kääräistä paahtopaistit folioon tai butchers papaeriin loppukypsymään, jos haluaa varmistella.
Luuton tai luullinen paisti tulee myös loistavasti grillissä. Tässä vaihtoehtoja onkin sitten jo enemmän. Paistin voi paistaa ns. perinteisesti epäsuoralla, eli lämmönjakolevyn kanssa esim. 175 asteessa niin kauan, että sisälämpötila on noin 65 astetta. Tällöin se on vielä hieman punertava, mutta kuitenkin kypsä. Lampaan/karitsan paistin voi vetää myös ns. ylikypsäksi. Tällöin grillaisin ensin ritilällä epäsuoralla ja nostaisin paistin jossain vaiheessa uunin/grillin kestävään vuokaan, saattaisin lorauttaa sinne lihalientä tai tummaa olutta, ehkä ronskisti paloittelisin sekaan muutaman sipulin, valkosipulin, ehkä jopa porkkanan tahi palsternakan. Laittaisin päälle folion ja antaisin muhia niin kauan, että liha melkein hajoaisi katseella. Jos olisin mennyt lihaliemellä, niin lisäisin sekaan purkin tahi kaksi ihan rehtiä smetanaa. Sillä valelisin paistia ja söisin sieluni kyllyydestä, todennäköisesti halkeaisin.
Megguan sivusto kerää evästeitä ja niin suosittelen että sinäkin otat... Siis eväitä, koska näitä sivuja selatessa saattaa kuolakarpalot nousta suupieleen ja suu hamuamaan herkkuja mahanpohjalle.
Lisätietoja evästeistä löydät Evästekäytäntö-linkistä. Lisätietoja eväistä löydät klikkaamalla eteenpäin.
Herkulliset videot vaativat näkyäkseen kaikkien evästeiden hyväksynnän.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla Miltäs kuulostaa? Joko testasit vai ajattelitko kokeilla? Kerro ajatuksesi!via markkinointitarkoituksia varten.
4 Kommenttia
Kuinkas tekisit kamadolla karitsan paahtopaistin?
Heippa Rami! Onpas kiva kun laitoit tänne verkkosivuille kysymyksen! Ilahduin suunnattomasti.
Tykkään itse todella paljon karitsan paahtopaisteista. Ne on sellaisia nättejä ja aika sopivan kokoisia annospaloja. Ja helppo laskea ruokailijoiden mukaan, kuinka monta tarvitaan. Paahtopaistit paistelen melkein kuin vähän paksummat pihvit kamadossa. Tai grillissä ylipäätään. Yksinkertaisimmillaan lämmitän grillin keskilämmölle n. 200-225 asteeseen, laitan hiilloksen toiseen reunaan niin, että saan grilliin vähän niin kuin kaksi eri lämpöaluetta. Tai laitan puolikkaan lämmönjakolevyn kamadoon. Grillaan paahtopaisteja välillä käännellen ensin hiilloksen päällä, että saan hyvän värin ja sen jälkeen siirrän ne grilliin toiseen laitaan loppukypsymään, kunnes sisälämpötila noin 52-54 astetta. Sitten otan ne pois grillistä hetkeksi lepäämään. (Sisälämpötila nousee vielä pari astetta.)
Maustamisessa toimii esim. Poppamiehen SPG loistavasti tai ihan suola ja pippuri. Myös grillauksen loppuvaiheessa voi sivellä valkosipuliöljyllä, missä voi olla valkosipulin lisäksi hakattuja yrttejä esim. timjamia tai rosmariiniä. Riippuen toki makumaailmoista mikä hakee.
Miltäs kuulostaa? Voisiko näistä olla apuja grillaukseen?
-Kreetta
Hei! Loistava vastaus: Kiitoksia.
Mulla näköjään menee ’kikkailuksi’ kun ei ole tuommoista puolikasta lämmönjakolevyä 🙁 On vaan sellainen kokonainen.
Tuli vielä hommattua paikallisesta lampaan rosvopaistia. Jos vaan viitsit vastata niin olisin kiitollinen 🙂
Kokemusta ei tosiaan ole näistä 🙁
Eipä hätää vaikka ei puolikasta lämmönjakolevyä olisikaan. Laitat vain hiilet toiseen reunaan, niin tällä ajatuksella pääsee jo pitkälle! Ja toki aina on vaihtoehto kääräistä paahtopaistit folioon tai butchers papaeriin loppukypsymään, jos haluaa varmistella.
Luuton tai luullinen paisti tulee myös loistavasti grillissä. Tässä vaihtoehtoja onkin sitten jo enemmän. Paistin voi paistaa ns. perinteisesti epäsuoralla, eli lämmönjakolevyn kanssa esim. 175 asteessa niin kauan, että sisälämpötila on noin 65 astetta. Tällöin se on vielä hieman punertava, mutta kuitenkin kypsä. Lampaan/karitsan paistin voi vetää myös ns. ylikypsäksi. Tällöin grillaisin ensin ritilällä epäsuoralla ja nostaisin paistin jossain vaiheessa uunin/grillin kestävään vuokaan, saattaisin lorauttaa sinne lihalientä tai tummaa olutta, ehkä ronskisti paloittelisin sekaan muutaman sipulin, valkosipulin, ehkä jopa porkkanan tahi palsternakan. Laittaisin päälle folion ja antaisin muhia niin kauan, että liha melkein hajoaisi katseella. Jos olisin mennyt lihaliemellä, niin lisäisin sekaan purkin tahi kaksi ihan rehtiä smetanaa. Sillä valelisin paistia ja söisin sieluni kyllyydestä, todennäköisesti halkeaisin.
-Kreetta