KARITSANPAAHTOPAISTIA JA PINAATTIRIISIÄ KERA ROSMARIINISITRUUNAVOIN

Grillissä paahdettu karitsan paahtopaisti, ihanan suolainen, purtava ja kostea pinaattinen risotto ja suupielestä valuva sitruunainen voisula – voiko parempaa ruokaa tähän hetkeen kuvitellakaan? Vastaan itse itselleni, ei voi. Kokeile tätä reseptiä erityisesti pääsiäisen aikaan.

Ainekset

Rosmariinisitruunavoi
2 oksaa rosmariiniä
1 tlsitruunankuoriraastetta
75 gvoita
Pinaattirisotto (pinaattiriisi)
2 rklöljyä
3 dlrisottoriisiä (tai puuroriisiä)
2 kplvalkosipulin kynttä
2 dlkuohuviiniä tai kuivaa siideriä
7 dl+vettä
1 kplkanaliemikuutio
100 gbabypinaattia (tai pakastepinaattia)
1 rklsitruunankuoriraastetta
1 rklsitruunamehua
25 gvoita
1 dlparmesaaniraastetta
Karitsan paahtopaistit
4 kplkaritsan paahtopaisteja
suolaa, pippuri, (valkosipulia)

Ohje

Rosmariinisitruunavoi

Riivi rosmariininlehdet paistinpannulle. Kuullota pienen määrän voita kanssa pannulla. Hienonna rapeat rosmariinit ja sekoita sekaisin pehmeän voin ja sitruunankuoriraasteen kanssa.

Karitsanpaahtopaistit

Kuivaa paahtopaistin pinta ja grillaa kuumalla grillillä kauniit pinnat paisteihin. Voit tehdä saman myös paistinpannulla. Siirrä epäsuoralle lämmölle tai 175 asteiseen uuniin kypsymään, kunnes lihan sisälämpötila on 54-56 astetta. Tähän menee kaikkiaan noin 10-15 minuuttia. Rouhi pintaan suolaa ja pippuria ja anna lihojen rauhassa vetäytyä. Tällä aikaa voit tehdä vaikka risoton.

Pinaattirisotto/pinaattiriisi

Silpi pinaatti pienemmiksi suikaleiksi ja paloiksi. Hienonna valkosipulit valmiiksi ja raasta sitruunankuorta ja purista mehua.

Kuumenna öljy kasarissa ja lisää riisit. Kuullota riisejä kuumassa öljyssä. Lisää valkosipulimurska ja pyöräytä muutaman kerran. Lisää siideri tai kuohuviini ja sekoittele. Lisää kanalientä pikkuhiljaa ja anna riisin kypsyä. Lisää lopuksi pinaatti ja anna kiehahtaa. Viimeiseksi vielä sekaan parmesaani, voi, sitruunamehu ja kuoriraaste. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Vinkki!
Parmesaani ’saostaa’ hieman risottoriisiä, eli elä päästä riisiä liian kuivaksi kun olet lisäämässä parmesaanin. Elä kiehuttele pinaatin lisäämisen jälkeen enää paljoa, koska pinaatti tummuu helposti.

4 Kommenttia

    1. Heippa Rami! Onpas kiva kun laitoit tänne verkkosivuille kysymyksen! Ilahduin suunnattomasti.

      Tykkään itse todella paljon karitsan paahtopaisteista. Ne on sellaisia nättejä ja aika sopivan kokoisia annospaloja. Ja helppo laskea ruokailijoiden mukaan, kuinka monta tarvitaan. Paahtopaistit paistelen melkein kuin vähän paksummat pihvit kamadossa. Tai grillissä ylipäätään. Yksinkertaisimmillaan lämmitän grillin keskilämmölle n. 200-225 asteeseen, laitan hiilloksen toiseen reunaan niin, että saan grilliin vähän niin kuin kaksi eri lämpöaluetta. Tai laitan puolikkaan lämmönjakolevyn kamadoon. Grillaan paahtopaisteja välillä käännellen ensin hiilloksen päällä, että saan hyvän värin ja sen jälkeen siirrän ne grilliin toiseen laitaan loppukypsymään, kunnes sisälämpötila noin 52-54 astetta. Sitten otan ne pois grillistä hetkeksi lepäämään. (Sisälämpötila nousee vielä pari astetta.)

      Maustamisessa toimii esim. Poppamiehen SPG loistavasti tai ihan suola ja pippuri. Myös grillauksen loppuvaiheessa voi sivellä valkosipuliöljyllä, missä voi olla valkosipulin lisäksi hakattuja yrttejä esim. timjamia tai rosmariiniä. Riippuen toki makumaailmoista mikä hakee.

      Miltäs kuulostaa? Voisiko näistä olla apuja grillaukseen?

      -Kreetta

    1. Eipä hätää vaikka ei puolikasta lämmönjakolevyä olisikaan. Laitat vain hiilet toiseen reunaan, niin tällä ajatuksella pääsee jo pitkälle! Ja toki aina on vaihtoehto kääräistä paahtopaistit folioon tai butchers papaeriin loppukypsymään, jos haluaa varmistella.

      Luuton tai luullinen paisti tulee myös loistavasti grillissä. Tässä vaihtoehtoja onkin sitten jo enemmän. Paistin voi paistaa ns. perinteisesti epäsuoralla, eli lämmönjakolevyn kanssa esim. 175 asteessa niin kauan, että sisälämpötila on noin 65 astetta. Tällöin se on vielä hieman punertava, mutta kuitenkin kypsä. Lampaan/karitsan paistin voi vetää myös ns. ylikypsäksi. Tällöin grillaisin ensin ritilällä epäsuoralla ja nostaisin paistin jossain vaiheessa uunin/grillin kestävään vuokaan, saattaisin lorauttaa sinne lihalientä tai tummaa olutta, ehkä ronskisti paloittelisin sekaan muutaman sipulin, valkosipulin, ehkä jopa porkkanan tahi palsternakan. Laittaisin päälle folion ja antaisin muhia niin kauan, että liha melkein hajoaisi katseella. Jos olisin mennyt lihaliemellä, niin lisäisin sekaan purkin tahi kaksi ihan rehtiä smetanaa. Sillä valelisin paistia ja söisin sieluni kyllyydestä, todennäköisesti halkeaisin.

      -Kreetta

Miltäs kuulostaa? Joko testasit vai ajattelitko kokeilla? Kerro ajatuksesi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa sisäpiirin uutiset!

* pakollinen kenttä