Paikalliset parhaat burgerit

Parhaat burgerit syntyvät laadukkaista raaka-aineista ja mauista, jotka on huolella mietitty. Burgeriin ei ole tarve laittaa kaikkea mitä kaapista löytyy vaan kasaa burgeri harkitusti maku edellä. Hyvillä raaka-aineilla ja aineksilla teet paikalliset parhaat burgerit! Keski-suomalainen paikallinen burgerkassi tarjoaa valmiit ainekset ja ohjeet parhaiden burgereiden tekoon. Tässä vinkkejä, ohjeita ja reseptejä burgereiden tekoon ja tuunaukseen!

Burgerin tärkeimmät ainesosat ovat sämpylä, pihvi, juusto ja kastike. Pelkästään näillä saat luotua kokonaisuuden, joka saa hymyn poskille ja kuolakarpalon suupieleen, kun käytät maukkaita ja laadukkaita aineksia. Lisukkeilla pääset sitten tuunaamaan burgeria erilaisiin suuntiin ja tässä oppaassa saat ohjeet burgerin kasaamiseen ja tekemiseen sekä vinkkejä oman parhaan burgerin tuunamiseen!

VINKKI! Kurkkaa sivun alalaidasta videon parhaiden paikallisten burgereiden tekoon!

Keski-Suomessa Jyväskylässä on myynnissä ainutlaatuinen BURGERKASSI, joka sisältää ainekset, reseptit ja ohjeet parhaiden paikallisten burgereiden tekoon. Burgerkassin löydät aina torstaisin ja perjantaisin Jyväskylän Jyväs Pakarin myymälästä osoitteesta Palokankaantie 23 sekä H-Lihapalveluiden myymälästä osoitteesta Palokankaantie 2.

Parhaan paikallisen burgerin resepti!

SÄMPYLÄ
Sämpylän rooli burgerissa on oikeastaan koko burgerin perusta. Sämpylä on se, mihin burgeri kasataan, mistä pidetään kiinni ja mikä pitää koko burgerin kasassa. Sämpylän tulee olla pehmeä, mutta ei liian höttöinen, jotta se ei hajoa. Siinä pitää olla makua ja sen koko on oltava sopiva suhteessa burgerpihviin. Usein puhutaankin bun&meat ratiosta, eli sämpylän ja pihvin suhteesta burgerissa.

Paikallisen parhaan burgerin teet Jyväs Pakarin aidolla voilla leivotusta briossista. Briossi on maultaan voinen, pehmeä ja makuprofiililtaan burgeriin juuri oikeanlainen.

Briossi halkaistaan kahtia ja paahdetaan leikkauspinnoiltaan niin, että se saa paahtamisesta makua ja sämpylä lämpenee läpikotaisin. Hampurilaisen sämpylä paahdetaan keskilämmöllä paistinpannulla tai grillissä leikkauspinnoilta myös siksi, että pehmeä sämpylä ei niin helposti ime mehevän pihvin nesteitä tai soosseja itseensä vaan pysyy jämäkkänä burgerin kasauksenkin jälkeen. Voit paahtaa briossin paistinpannulla pelkiltään tai lisätä pannulle sipaisun voita. Voi antaa tottakai paahtamiselle lisämakua. Briossin paahtaminen onnistuu myös grillissä, mutta ole varovainen paahtamisen kanssa. Briossissa on sokeria, joten se ottaa helposti väriä itseensä. Briossia ei paahdeta pohjasta eikä päältä.

PIHVI
Pihvi on se burgerin ainesosa, joka määrittää, mistä burgerissa oikein on kyse. Voidaan siis puhua burgerin tärkeimmästä ainesosasta. Burgerpihvi tehdään karkeasti jauhetusta naudanjauhelihasta niin, että siinä on tarpeeksi rasvaa. Burgerpihvi tehdään laadukkaasta valikoiduista naudan ruhon osista, se jauhetaan rouheaksi ja muotoillaan pihviksi. Burgerpihvin lihaa ei vaivata, eikä siihen lisätä mitään ylimääräistä, vain ja ainoastaan suolaa ja pippuria. Liika vaivaus tekee pihvistä tiiviin ja kiinteän. Burgerpihvin tulee olla mehukas ja suuhun sulava.

Paikallisen parhaan burgerin pihvi on H-Lihapalveluiden karkeasti jauhetusta ja sopivan rasvaisesta naudanjauhelihasta muotoiltu 130 grammainen burgerpihvi, missä on valmiina suola ja pippuri. Pihvi paistetaan kuumalla paistinpannulla tai parilla tai grillissä molemmin puolin. Kääntämisen jälkeen pihvin päälle laitetaan juustosiivu ja pihvin annetaan vielä kypsyä ja juuston sulaa.

JUUSTO
Burgeri ilman juustoa on kuin raparperipiirakka ilman vaniljakastiketta. Burgerin perinteinen juusto on cheddar. Kun juusto laitetaan pihvin päälle paistovaiheessa, se kerkeää sulaa ja juuston makuvivahteet pääsevät parhaiten esiin. Juusto tuo burgeriin suolaisuutta, kermaisuutta ja makua, joka on burgerille ominainen.

Kun tehdään paikallista parasta burgeria, on ainut valinta juustoksi Jukolan Juuston Aito Cheddar. Aito Cheddar on maukas juusto, joka sopii burgeriin kuin nenä päähän.

LISUKKEET
Burgerin lisukkeiden tulee olla tarkkaan harkittuja ja kokonaisuuteen sopivia. Usein sorrumme siihen, että laitamme kaikki ainekset, mitä vain keksimme burgerin väliin ja lopputulos on torni, joka on vaikea syödä ja siinä on liikaa kaikenlaista. Pidä lisukkeet simppeleinä, mutta harkittuina.

Paikallisen parhaan burgerin lisuke on Megguan punasipulihilloke. Se tehdään yksinkertaisista aineksista makoisaksi kokonaisuudeksi, joka nostaa burgerin omalle tasolleen. Punasipulihilloke tuo paikalliseen parhaaseen burgeriin makeutta, suloisuutta ja kontrastia suolaisille aineksille. Punasipulihilloke säilyy viikonkin verran jääkaapissa, joten voit tehdä sen etukäteen. KATSO RESEPTI!

KASTIKKEET
Kastikkeen osuutta burgerissa ei sovi väheksyä. Kastike tai soosi on se, joka nivoo maut yhteen, kostuttaa burgerin, korostaa muita ainesosia ja saa kokonaisuuden maistumaan. Perinteisin burgerin kastike on majoneesi, joka pitää ketsupin kanssa tiukkaa kisaa palkintopallista.

Paikallisen parhaan burgerin reseptiin pääsevät nämä molemmat kastikkeet ja niille on paikkansa. Ketsuppi on harvinainen kastike, josta löytyy suolaisuutta, makeutta, karvautta, happamuutta sekä umamia. Majoneesi maustetaan paprikalla ja currylla, lisäpotkua saa cayennepippurista.

VÄLIIN VIHREÄÄ?
Salaatin ja kasvisten tehtävänä on taittaa suolaisuutta ja tuoda burgeriin raikkautta. Joskus burgeri kaipaa myös hapokkuutta ja välillä rousketta. Salaatti tai kasvikset eivät ole burgerissa välttämättömiä, mieti niiden paikkaa ja tarvetta.

Paikallisen parhaan burgerin väliin laitetaan rucolaa, joka tuo burgeriin pientä pippurisuutta ja omanlaista makua. Halutessasi voit kokeilla myös jotain miedompaa kuten pinaattia tai vuonankaalia.

ESIVALMISTELUT
-valmista punasipulihilloke
-mausta majoneesi
(Voit myös käyttää valmista hilloketta tai maustettua majoneesia.)

TUUNAA BURGERISI
Kun pääset vauhtiin, voit tuunata paikallisen parhaan burgerin vieläkin paremmaksi! Kuulostele, mikä maistuisi tänään, minkälainen makupaletti hurmaisi sinut huomenna. Lisää punasipulihillokkeeseen paistettua pekonisilppua, siivuta pohjan päälle ohuen ohutta sipulia, pikkelöi kurkkua tai tee majoneesi alusta alkaen itse! Burgereissa ei ole oikeaa ja väärää reseptiä, vaan sinä päätät, mikä maistuu milloinkin parhaimmalta. Kokeile rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä, mutta muista maltti täytteiden kanssa. Mielummin vähemmän ja tarkkaan mietittyjä aineksia kuin paljon kaikkea ilman punaista lankaa.

Nauti parhaista paikallisista burgereista ja vietä kaikkien aikojen burgerkesä!

www.jyvaspakari.fi/

www.h-lihapalvelut.fi/

www.jukolanjuusto.fi/

Miltäs kuulostaa? Joko testasit vai ajattelitko kokeilla? Kerro ajatuksesi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa sisäpiirin uutiset!

* pakollinen kenttä